zaterdag 24 oktober 2015

Paprika's, knoflook en kwartels

De paprika's deden het op zich niet zo slecht dit jaar, maar door het matige weer zijn ze niet allemaal mooi afgerijpt, dus vorige week een aantal paprika's geplukt en thuis voor het raam gelegd, prachtig rood zijn ze geworden! Dat werd een heerlijke paprikasoep.Van de 6 soorten die ik gezaaid had, zijn er 3 met slecht resultaat, toevallig alle 3 blokpaprika's, dus die ga ik volgend jaar niet meer zetten, ik houd het nu eens bij de puntpaprika's.


En we zitten alweer eind oktober, de knoflook moet de grond in, want niks zo lekker als eigen knoflook uit de tuin. Vorig jaar had ik alleen rode Polderknoflook gezet, dit jaar heb ik 2 bollen Polderknoflook en 1 bol witte en 1 bol rode Franse knoflook gepoot, totaal 38 tenen. Hoop dat de bollen iets groter worden dan dit jaar....


Tja en dan die leuke kwartels, heb er nog geen dag spijt van gehad, wat zijn ze leuk! Nog steeds elke dag 3 eitjes, alhoewel ik verwacht dat ze eerdaags de winterstop gaan houden :) Ze zijn zo makkelijk en rustig, alleen als er meelwormen aankomen worden ze hyper!  Als ik ze 's morgens ga voeren roep ik Kippiesss... en dan komen ze aangesneld, voordat ik het kuipje met voer om heb kunnen draaien springen de 2 donkerste al in het kuipje in mijn hand :) Helemaal nergens bang voor...  haha zo grappig..... dus nu nog maar wat kiekjes van mijn "Kippies"

 


Dat kleine eitje in het midden is het kleinste tot nu toe
 en ook het enige kleine eitje geweest, slechts 4 gr.
normaal wegen ze ongeveer 10gr


maandag 12 oktober 2015

Pompoenentijd !

Ja het is nu echt tijd voor de pompoenen, alles is geoogst en ligt in de muurkas. Dit jaar had ik bij een facebook wedstrijd  4 soorten pompoenzaden gewonnen van http://www.vanderplanckewinkel.nl. Van deze soorten elk 1 plant gezet en kijk eens wat een mooie opbrengst!!

 
 
10 oranje Fictor pompoenen (de kleintjes niet meegeteld), 4 mooie Butternuts, 5 Mini Musk en 10 Spaghetti pompoenen. De Spaghetti pompoen viel me wat tegen, maar die ga ik nog eens op een andere manier klaarmaken. De Fictor is een geweldig soort, 10 aan 1 plant en mooi formaat ook. De Mini Musk moet ik nog proeven, maar kwam wat laat op gang, dus nog een aantal kleine onvolgroeide pompoentjes waren te laat om nog wat te worden. Ze zouden ook rond de 4 kilo moeten wegen....nou deze zijn echt kleiner, de zwaarste woog bij mij 2 kilo. (en vind ik eigenlijk ook groot genoeg)

De eerste pompoensoep is al gemaakt, met het recept van Rens Kroes, heerlijk met oa. courgette, cayenne, laos en gember .  http://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=586309


Nu nog wat andere recepten uitproberen, zoals met kokosmelk,  http://www.dagboekvaneenchef.nl/pompoen-kokossoep/

Dan wil ik ook eindelijk eens een zoete pompoentaart maken, pumpkin pie.... daar ga ik het recept van Marleen voor gebruiken http://etenuitdevolkstuin.nl/2014/09/30/pompoentaart-recept/

Tja en op de tuin wordt het nu rustig, er staan nog wat wintergroenten, zoals boerenkool, winterpeen, pastinaak en prei.
langzaam komen er heuveltjes met snoeiafval die mogen composteren en die in het voorjaar weer ondergespit kunnen worden.......




donderdag 8 oktober 2015

Kweeperen

plaatje van kweepeer.nl
De tijd is aangebroken van de kweeperen, er zijn veel soorten, er zijn er die lijken op peren en er zijn er die lijken op appels. Een vriendin heeft een Kweeperenboom in de tuin, en van haar heb ik kweeperen gekregen, deze lijken meer op appels. Er zit een soort van wit/grijze dons op de vruchten die je er eerst met een doek af moet vegen, daarna wassen en gebruiken voor heerlijke recepten.
Deze recepten heb ik gevonden op de site van Okke : http://www.kweepeer.nl/recepten/ .

mijn gebruikte kweeperen/appels
Ik moet zeggen dat ik nog nooit een Kweepeer had gezien of gegeten, dus was erg benieuwd.... de gelei wordt het meeste gemaakt, dus leek me logisch om daar mee te beginnen.




De kwee-peren geven een meer rode kleur af als de kwee-appels, deze bleven dus wat lichter/geler van kleur. Ik heb ze een uurtje gekookt, 8 uur laten staan, de hele nacht uit laten lekken, en smorgens de gelei gemaakt, en inderdaad erg lekker!
Van het overgebleven sap heb ik nog anderhalf flesje siroop gemaakt en daarna begonnen aan de Kweeperen op siroop. Ook dit recept vind je op bovenstaande link. Ik heb het iets aangepast omdat de Kwee-appels snel uit elkaar vallen, ik heb eerst siroop gemaakt van de klokhuizen/schillen en andere ingrediƫnten, daarna pas de appelschijfjes toegevoegd en 10 min mee laten pruttelen, daarna in potten gedaan..... ook deze zijn erg lekker bv. bij vanilleva !!

Kweeperen op siroop

maandag 28 september 2015

Herfst : snoeien en opruimen......

Dit wordt een prachtige week, en heb ook best veel vrije tijd deze week, dus lekker aan de slag op de tuin.... snoeien en opruimen !
Vandaag begonnen met de bramenstruik, wat waren ze lekker, maar nu is het tijd om de takken die vrucht hebben gedragen eraf te doen, en alles weer in een leuk modelletje te snoeien :) zoals je hieronder ziet heb ik goed m'n best gedaan.....

foto voor de snoei

foto na de snoei

Dan was het tijd om de bonenstaken weer op te bergen, de bonen hingen al even te drogen, dus alles nu eraf, thuis verder drogen en doppen. Sommige bewaar ik als zaadgoed de rest gaat in de soep.
Van de Selma Zebre had ik maar een paar zaden gekregen afgelopen jaar, dus daar bewaar ik zeker zaadgoed van, dat was een prachtige paars/groen gestreepte stokboon, lekker vlezig en mals.




De meeste paprika's beginnen nu goed te kleuren en doen het prima. Ook de Dahlia's en afrikanen blijven nog mooi bloeien.




Van een moestuinbuur heb ik vandaag heel wat kruidenplanten gekregen, zij gaan volgend jaar een kleiner stuk beplanten en hadden zodoende heel wat weg te geven : Maggiplant, tijm, rozemarijn, bieslook en munt ..... ik ben er reuze blij mee !!
Alles overgeplant in mijn vaste 5-meterstuk wat nu dus een aardig kruidentuintje aant worden is.....

Daarna nog een paar kilo Frieslander aardappels gerooid, paar andijvieplantjes erbij gezet, de komkommerplanten opgeruimd en een bosje Dahlia's geplukt voor thuis in de vaas!
Morgen nog meer aardappels rooien, pompoenen mee naar huis nemen en meer bedden opruimen, heb er zin in met dit weer !



zaterdag 19 september 2015

De sappan ofwel de stoomextractor !

Vorig jaar had ik er ook al eens naar gekeken en enthousiaste verhalen  over gehoord, maar nu dan eindelijk ook eentje aangeschaft: de sappan of ontsapper of stoomextractor :)
Hiermee kun je zelf gepasteuriseerde sappen maken en direct in flesjes gieten en lang bewaren.

Het zijn 3 pannen op elkaar, in de bovenste gaat het fruit, in deze pan zitten gaatjes, door de hete stoom die uit de onderste pan komt, gaan de vruchtcellen kapot en zo loopt het sap naar de middelste opvangbak, waaruit je dmv het slangetje het sap direct in flesjes giet.


Afgelopen 2 dagen maar eens wat uitgeprobeerd, het ene fruit geeft meer sap dan het andere, en sommige fruitsoorten moeten ook iets langer in de pan.
Ik had nog een pond bramen van de tuin en onderweg naar huis wat vlierbessen geplukt, daar 2kg appels bij en dat leverde een heerlijk sap op, had nog wel 50gr suiker toegevoegd in de opvangpan.

Daarna op de tuin 2kg rabarber geplukt, wat aardbeien uit de vriezer erbij gedaan, 1 steranijs en 100gr suiker door de rabarber.
Rabarber geeft dus veel sap! en lekker, nog extra 100gr suiker in de opvangpan en aftappen maar........heerlijk, en het ziet er ook prachtig uit.



Als laatste de appels gedaan, enkele Elstar uit de winkel, een dikke Jonagold uit mijn tuin en een aantal van een omgevallen appelboom die nu boven het voetpad hingen :)  Alles geschild en klokhuis eruit, dat hoeft niet in de sappan, maar wel als je van de overgebleven prut, appelmoes wil maken. Citroensap, half vanillestokje, stuk citroenschil erbij en 50gr suiker. Appels geven weinig sap, en na een uur in de sappan had ik 800ml sap en 5 potten appelmoes.



Het sap kun je daarna ook verwerken tot een siroop of heldere jam.

Al met al erg leuk om te doen, heerlijk sap, veel mogelijkheden en lang houdbaar. Je moet wel veel fruit (over) hebben, anders is het zonde, want in vergelijking heb je veel minder sap teruggekregen.
Maar als je veel oogst hebt of ergens gratis of goedkoop kan plukken is het geweldig lekker!

zaterdag 12 september 2015

Pompoenen, carrot-cake en bramen...

Na een paar prachtige dagen is de regen weer terug, ik was net voor de bui weer thuis van de tuin. Ik had alvast enkele pompoenen meegenomen die los lagen, de rest laat ik verder aan de plant afrijpen want dat is beter voor de smaak en houdbaarheid. De muurkassen heb ik gisteren leeg gemaakt, alle tomatenplanten opgeruimd want alles was geoogst, nu kunnen de pompoenen mooi droog liggen in de muurkassen.

de 4 soorten pompoen van dit jaar

Ook nog wat bramen geplukt want die zijn zooo lekker en er blijven er maar komen, er zitten dan wel geen stekels aan de struik, maar er zitten wel veel wespen die willen steken als ik hun lekkere bramen wegpluk :(

 
 
Gisteren de aardappels Mayan Twilight (2kg) geoogst, en de Pink Fir Apple, soort van Ratte aardappel, heerlijk van smaak, 6kg geoogst. Alleen van de Frieslander zit er nu nog zo'n 20kg in de grond.

Pink fir Apple

De muizen hebben mijn wortels gevonden en er flink van gegeten, ik heb dus een deel maar uitgegraven en mee naar huis genomen, volgende week ook een pastinaak uitdoen en lekker wortel/pastinaakstamp maken. Vandaag heb ik een deel van de wortels al gebruikt om een Carrot-cake te maken, jeeeeee heerlijk joh....met zo'n lekkere creme-laag erop. Zeker weer niet goed voor de lijn he.... recept: http://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R179268/carrot-cake-wortelcake

aangevreten wortels

Carrot Cake

En dan als laatste nog ff een paar takken Dahlia's van de tuin meegenomen, eenvoudig en mooi ! Genieten toch..........

zaterdag 5 september 2015

Project Spaghettipompoen

Nou nieuwsgierig dat ik was..... naar die Spaghettipompoen, dus vorige week eentje geoogst en vanavond was het zover.... verschillende recepten op internet gezocht en besloten om een vrij standaard recept te nemen om de smaak goed te kunnen proeven.


Daar is ie dan, bij het doorsnijden toch even de spierballen van manlief nodig gehad, want was harder dan ik dacht....


Zaden en draden uit het binnenste halen


Omgedraaid in een ovenschaal met 1cm water erin,
30min op 180gr.


daarna omdraaien, peper en zout erover en een scheut olijfolie en nog eens 20 min in de oven. (nu dus met de open zijde naar boven)




Daarna met een vork uitschrapen en kruiden en kaas erover strooien.
 
 

Tja en wat vonden we ervan......  mwah, niet onaardig, maar zeker niet wat ik ervan verwacht had, misschien nog eens een ander recept proberen met een gehakt/tomatensaus, maar deze versie was niet voor herhaling vatbaar, maar zeker leuk om eens te proberen.
Misschien dat ik iets niet goed gedaan heb, dus mocht iemand tips hebben...... graag!