maandag 28 juli 2014

Snijbonen, pruimen en tomaatjes

Dit jaar heb ik de planning van de tomaten niet helemaal goed gedaan, teveel cherrytomaatjes en te weinig vleestomaten...dus helaas weinig tomatensoep dit jaar, wel jammer want dat vind ik nou net de lekkerste soep! Maar met alleen cherrytomaatjes duurt het lang voordat de pan vol is....en de tomaten op de volkstuin zijn verloren en dat waren de grotere soorten...Deze week de eerste snijbonen geplukt en vandaag gegeten, volgend jaar toch maar 4 stokken zetten, want 2 is toch best weinig.
De nieuw gezaaide stambonen komen al boven de grond en dat is ook wel nodig, want heb zojuist de eerste planten alweer gerooid, de laatste bonen die eraan zaten zijn veel te dik, sommige rot of taai....weg ermee en lekker weer nieuwe zetten, kan nog mooi tot augustus.

snijbonen

In het kolenbed ziet het er niet allemaal mooi meer uit. De spitskool is half weggevreten door beestjes, denk dat ik die er morgen maar uitgooi. De paksoi is waarschijnlijk kapotgegaan omdat die te vroeg is geplant, maar kreeg het plantje gratis dus toch maar geprobeerd en de rode spruiten waar ik zo naar uitkeek zijn gaan rotten. Nou ja al doende leert men he......Nieuwe plantjes zijn weer gezaaid....

In de achtertuin worden de pruimen langzaam aan rijp, de mirabellen zijn erg klein gebleven en droog, maar prima om te verwerken tot jam. De groene pruimen zijn helaas allemaal opengebarsten en weggerot, de Opals doen het prima, daar heb ik vanmiddag jam van gemaakt, een pruimen/bramenjam...heerlijk! Van de gele pruimen komen er elk jaar maar een paar en die zijn al op :)

Mirabel pruimen


Verder blijven we maar kokkerellen......courgettesoep, quiches, ingemaakte bietjes, pruimen/bramenjam het houdt niet op :)

9 opmerkingen:

 1. Onze tomaten doen het kweenie hoe goed, je moet je tomaten eens roosteeren in de oven, nog veel lekkerder!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zwaar werk he, alle oogst verwerken! Ik heb gisteren maar weer een paar kilo courgettes op zoetzuur gezet...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja haha flink doorwerken he, vandaag nog maar eens courgettesoep maken voor in de diepvries :)

   Verwijderen
 3. Bij mij beginnen de eerste tomaten nu pas te rijpen, ongelofelijk hoe dat scheelt, we wonen toch in hetzelfde landje! Ook hier kolen-ellende .. ik ga volgend jaar het teeltplan es herzien, kijken welke kolen het nog een beetje doen op zandgrond, en de rest er maar uitgooien. Je kunt niet alles forceren! Lekker die recepten van jou! En kun je die taaie boontjes niet nog laten doorgroeien voor droogbonen? tuinze weer vandaag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de bonenstruiken liggen bij de koeien, en de kolen bij de geiten...ze waren er heel blij mee.....morgen nieuw spul zetten :)

   Verwijderen
 4. DE tomaten komen hier nu pas op gang. Bij onze buren hangen ze al blozend aan de takken. De witte kool ging aardig goed hier , inderdaad wel wat beestjes. Rode kool heb ik er vorige week allemaal uitgehaald, beetje droevig ook veel beestjes. Kolen op zandgrond doen het niet zo goed denken jullie..? Dat verklaard een hoop.
  Lekker aan de slag tuinvrouwen :) pompompom

  liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. nou dat kan ik toch niet zeggen, ik had in het voorjaar prachtige spitskool, bloemkool en broccolli....maar nu is het echt ff minder....
   groetjessss

   Verwijderen