maandag 14 juli 2014

De tuin na een week vakantie......

Tjonge jonge wat jammer, kom je na een heerlijke week Lefkas terug ....ziet je tuin eruit of je weken weg bent geweest.
Het ergste vind ik toch wel de tomaten, voordat ik ging was er niets aan de hand, mooi groen blad en al flinke trossen....na afgelopen week alles zwart, het blad, stengels en ook de tomaten zien er niet fris meer uit...phytophthora....oftewel de aardappel/tomatenziekte.Gelukkig heb ik thuis de meeste tomaten, en de stamtomaten staan in de muurkas, deze zien er nog steeds goed uit, maar wist niet dat deze ziekte in zo'n korte tijd zoveel schade kon doen...

Dan de boontjes...enorm gegroeid, hadden echt wat vroeger geplukt mogen worden, ze smaken nog steeds prima op een enkele boon na, die toch een draadje heeft gevormd. 2 kilo geplukt.....

De uien die ik nog had laten staan om na de vakantie te oogsten zijn door de vele regen rot geworden, althans het loof, de uien zijn nog eetbaar, dus die nu als eerste maar gaan gebruiken.

De courgettes zijn in een week tijd ook veranderd in voetballen en honkbalknuppels....misschien nog in een soepje proberen, ik heb het liefst van die kleintjes, die smaken echt veeeeel beter.

De snijbiet is inmiddels een meter hoog en doorgeschoten, deze heb ik vandaag flink gesnoeid, misschien komt er nu nieuw blad aan. De geiten en het varken op de tuin waren er gelukkig dol op.

doorgeschoten snijbiet
Wat dan wel weer prima was, waren de aardappelen, de laatste drie planten vandaag geoogst, prima opbrengst van de Pink Fir Apple.
Op de foto de opbrengst van 1 plant....geweldig!

Pink Fir Apple

Ook de komkommers en meloenen gaan nu eindelijk eens flink groeien. Aan de komkommerplanten zitten al diverse kleine komkommers en er gaan er ook nog veel komen aan al die bloempjes te zien.
De meloenen gaan nu ook als gekken bloemen maken, hoop dat ik komende week ook wat vruchten zal ontdekken.
Rechtsboven op de foto hieronder zie je de zoete mais, de pluimen zijn al gevormd...benieuwd hoe die zich verder ontwikkelen.....

komkommers

meloenen

Ook nog twee prima koolrabi's geoogst en van de tuinbuurvrouw een prachtig bloemenboeket uit haar tuin gekregen, mooi!

(klik op de foto's om te vergroten)
 

7 opmerkingen:

 1. Tjonge wat jammer van je tomaten. Tomaten doen het hier ook niet zo best, komkommers wel ! Prachtige oogst aardappelen heb je daar , van 1 plant !!! ?? geweldig ! Meloenen heb ik nog nooit gekweekt , wil dat goed in ons klimaat? welk ras verbouw je ?

  Geniet van al het lekkers, liefs randma

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de meloenen is nog afwachten, de groei begint eigenlijk nu pas, hoop op een mooi naseizoen, anders geloof ik niet dat de vruchten zullen afrijpen. Ik heb de Jenny Lind en de MInesota Midget gezet.

   Verwijderen
 2. Ook hier hebben de tomaten het moeilijk dan voorgaande jaren, wat is je tuin verder mooi! En wat een aardappelopbrengst, te gek! X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja super he die aardappelen, van de week weer lekker met olie en kruiden in de oven.

   Verwijderen
 3. Oh wat zonde van de tomaten! Ik weet uit ervaring hoe snel dat kan gaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach wat jammer ... eigenlijk moeten we als moestuiniers een pool maken, om elkaars tuinen te verzorgen in vakanties. Nou, de komkommers en meloenen kunnen nog veel goed maken gelukkig!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat jammer van je tomaten! Je aardappelen zien er inderdaad prachtig uit!

  BeantwoordenVerwijderen