dinsdag 13 juni 2017

Rondje door de moestuin in juni

Mijn moestuin bestaat uit een vast 5 meterstuk waar de vaste planten staan zoals blauwe bessen, bramen, kiwibes, rabarber, kruiden en aardbeien.
Daarna komen er 10 plantbedden van 4.5 meter bij 1 meter, en langs de kant heb ik dit jaar een bloemenrij van 0,5 meter breed en 15 meter lang.

Op Bed 1 staan de pompoenen, oranje en flespompoen, de planten groeien al goed en de eerste bloemen zitten erin. Ook de sla en andijvie staan op dit bed. Vandaag heerlijke andijviestamp gegeten!

Op Bed 2 staan de uien, wortel, bosui en witlof, sommige rode uien hebben een bloemstengel gekregen, maar dat is een beetje mijn eigen schuld omdat ik ze iets te vroeg gepoot had.

witlof
Op Bed 3 hebben we courgettes, 2 planten, en er zitten al courgettes aan dus dit weekend de eerste courgettesoep!
Daarnaast de stokbonen die al aardig omhoog aan't klimmen zijn. Het indonesische boontje blijkt een stamboontje te zijn, dus deze stok blijft leeg :)

de eerste courgettes
Op Bed 4 staan de erwten en peulen, daarvan heb ik al flink geoogst, bovenaan deze pagina kun je een bladzijde kiezen "oogst 2017" hier zie je wat ik inmiddels al geoogst heb. Komende week kunnen de erwten en peulenplanten eruit want het meeste is nu wel geoogst. Op dit bed komt de boerenkool dan te staan die ik morgen voor ga zaaien.

Op Bed 5 komkommer 4 stuks en de prei, allebei groeien ze prima en dat gaat een mooie oogst worden.

komkommer, de eerste bloemen komen nu.

Prei
Op Bed 6 en 7 staan de aardappels, bed 6 de vroege, die ik volgende week eens ga proberen een stok uit te halen, heerlijk verse nieuwe aardappelen bakken!! op bed 7 de late aardappels.

aardappels
Op Bed 8 Stambonen die nu langzaam aan wat gaan groeien en daarnaast de aardbeien. Dit jaar ruim 3 kilo aardbeien en vorig jaar meer dan 6 kilo! Jammer zal ook een beetje door het weer gekomen zijn. Lekker waren ze wel.

Op Bed 9 staan de kolen dit jaar, de meeste spitskool was opengescheurd door eerst de droogte en daarna een flinke bui. De brocolli is al geoogst en vandaag de bloemkool geoogst, 1 hele mooie en de andere was bruin van binnen, dus maar een stukje van bewaard. De grote koolrabies die ik had gezaaid zijn niet geworden wat het moest zijn, veel stengel en blad, weinig knol.... helaas.

prima bloemkool!
Als laatste het 10e Bed , hier staat de mais, paprika's en de tomatenkas. De mais staat er prachtig bij, de paprika's helemaal niet, wat een flop dit jaar, maar ja zo is er elk jaar wel iets dat niet goed gaat toch? De Tomaten gaan tot nu toe prima, staan wel te dicht op elkaar dus een grote kans op tomatenziekte als het flink vochtig gaat worden...op hoop van zegen....

mais

tomaten met op de voorgrond basilicum3 opmerkingen:

 1. Mooi, ik ben bij de tomaten nogal gretig in het wegnemen van blad,dan kunnen ze al wat dichter bij elkaar staan ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ja dat zou een goed plan zijn, daar moet ik eens naar kijken!

   Verwijderen
 2. Apart toch, dat er elk jaar wel iets is dat helemaal niet wil, terwijl andere gewassen dan enorm goed gaan. Geen jaar is hetzelfde!

  BeantwoordenVerwijderen