zondag 7 september 2014

Meloenen, boterboontjes en oerprei.

Onlangs heb ik alle meloenen maar geoogst, door het slechte weer in augustus was al het blad verdort. De meeste waren wel rijp, een enkeling overrijp en ook sommige die nog niet rijp waren, maar misschien nog wel afrijpen. De Minnesota meloen was niet zo fel oranje van binnen als ik verwacht had. Van een aantal heb ik jam gemaakt, gemengd met frambozen, erg lekker en de meloensmaak kun je echt goed proeven. Volgend jaar zeker weer meloen in mijn tuin maar ook wat andere soorten ervan proberen.

meloenen, courgette, boterboontjes, paarse boontjes en rabarber

De gele boterboontjes zijn echt heerlijk, die had ik nog nooit eerder gegeten, maar een lekkere zachte boon. De Neckarkoningin spekboon was niet goed opgekomen, slechts 4 planten klommen omhoog aan de staak, maar toch enkele bonen kunnen proeven.....superlekker mals en zacht van smaak, daar ga ik volgend jaar ook een mooie plek voor zoeken! jammie.....helaas waren ze al op voordat ik een foto kon nemen, maar het zijn flinke iets platte vlezige sperciebonen.

En dan een heel nieuw project : Oerprei ook wel parellook of doorlevende prei genoemd. Erg leuk om daarmee te beginnen, van een moestuincollega kreeg ik 6 kleine bolletjes opgestuurd, want deze bolletjes te planten is het gemakkelijkst om met oerprei te starten. Daarna gaan ze groeien...ze zijn winterhard....en in het voorjaar kun je eventueel van de sprieten al oogsten, daarna groeit het uit als een soort van prei, ook deze kun je oogsten en in het eten verwerken , daarna wordt het loof lelijk en worden er onder de grond extra bollen gevormd, een soort kluwen, deze kun je in augustus oogsten, de bollen kun je eten als ui/prei en de kleinere bollen plant je terug voor een nieuw seizoen. Zo vertelde mijn collega dat ze begonnen was met 5 bolletjes en nu na 3 jaar zo'n 500 bolletjes heeft. Een leuke en veelzijdige groente dus! Mijn broedbolletjes (de officiele naam) zijn inmiddels geplant!

deze foto is van plantaardig.com

deze foto is van mooiemoestuin.nl

6 opmerkingen:

 1. in gedachten smikkel ik met je mee :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat leuk zeg die oerprei, ga ik ook eens naar op zoek!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Waarschijnlijk is via de composthoop ook meloenenzaad in mijn moestuin verzeild geraakt en zit ik nu met 3 meloenen, ben heel benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Annemiek,
  Lang geleden! Ooit elkaar wel eens op onze blogs gesproken (Fotodagboek van een moestuin). Jouw blog is nog steeds levendig en leuk! Goed om te zien!
  Ik ben sinds kort ook weer een nieuwe moestuin begonnen met een nieuw blog:
  http://www.moestuinblog.nl
  Ik heb je website toegevoegd, zou je de mijne ook willen linken?
  Gr. Francois

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Geweldig die meloenen, moet eens bij jou in de leer komen.
  Al ben ik met de rest niet echt ontevreden dit jaar. Is toch weer wennen nu alles zo anders is in onze tuin.

  Groetjes Thea

  BeantwoordenVerwijderen