vrijdag 2 mei 2014

Suikermais

Ik heb nog nooit suikermais gezaaid en zelfs nog nooit vers geproefd...dus het leek me wel wat om een paar planten daarvan neer te zetten, ze worden hoog, dus komen ze helemaal aan de zijkant van de tuin te staan, slechts een stuk of 4. Het wordt de Extra zoete Tasty Trophy F1, deze kan je rauw en gekookt eten.
Vandaag de zaden ontvangen en ook maar meteen gezaaid. Als ze net zo lekker smaken als dat ze eruit zien........

Suikermais Tasty Trophy F1

Van de gezaaide meloenen is de opkomst niet zo goed, eentje is er tot nu toe gekiemd, maar heb op 3 planten gerekend...dus een soort erbij gezocht en ook deze vandaag gezaaid. Het is de Halona meloen geworden, dit is ook een vroege soort van ca.70 dagen met sappig oranje vruchtvlees die in koelere klimaten ook zou moeten scoren, hopen dat deze dan wel gaat kiemen!

Halona meloen
Dan nog enkele plaatjes van de tuin....de aardappels bijvoorbeeld, die doen het goed, je kan heel goed het verschil in blad zien van de verschillende soorten. De Mayan Twilight heeft een mooi fijn blad, ze is dan ook een apart soort aardappel. Op de foto zijn het de voorste 3 planten. De achterste 3 zijn de Koopmans Blauwe.

Bovenste 3 Koopmans Blauwe
onderste 3 Mayan Twilight

Mayan Twilight

Mayan Twilight is eigenlijk geen aardappel (Solanum tuberosum) maar een Solanum Phurea. Oorspronkelijk afkomstig uit de hogere regionen van de Andes en in Schotland veredeld zodat ze het in ons klimaat ook goed doen. De smaak en structuur van de Mayans zijn geweldig. Eigenlijk lekkerder dan aardappels. De Mayan twilight is ovaal met een prachtig rood/geel gevlekte schil. (tekst:Levenvanhetland.nl)


Bovenste 4 Bleu D'Artois
onderste 4 Pink Fir Apple

Dan nog als laatste een plaatje van het kolenbed, want joh.. wat doen die het goed! De eerste 4 zijn de spitskolen, daarachter bloemkool en broccoli. Ze staan op worteldoek en onder gaas.

kolen


Klik op de foto's om ze te vergroten 

9 opmerkingen:

 1. Je kolen zien er geweldig uit ! dit jaar heb ik ook suikermais gezaaid ze staan er al boven daar ben ik blij om want de erest is nog niet veel soeps dit jaar. Nou ja dat klinkt ondankbaar :) de aardbeien doen het goed en de tuinbonen en de aardappelen en kapucijners enz. De worteltjes en bietje, raapstelen en zelfs de postelein is een drama hmmm.ik blijf bij zaaien :(

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja soms gaan dingen goed en andere jaren vallen ze tegen...mijn wortels doen ook niks, en lente ui en bosui ook niet...meiraap niks...dus Grandma, je bent niet de enigste..hahaha

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo zeg je kolen staan er prachtig bij! Ik heb dit jaar ook suikermais gezaaid, 3 soorten. Ik zaaide ze in wc-rolletjes 2 weken geleden, zo kan ik ze deze week al uitplanten en eten de vogels de zaden niet uit de grond. Hier de worteltjes trouwens ook een drama, ik heb ze 4x gezaaid! laatste keer kwamen ze op. Ze moeten het blijkbaar erg nat hebben de eerste weken anders doen ze niks.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oke dan zal ik de wortels eens goed vochtig houden, misschien dat het hier ook werkt dan, thx!

   Verwijderen
 4. Kijk maar uit voor de vogels, als de mais eenmaal kolven gevormd heeft! Bij mij is het nog nooit gelukt om een mooie kolf voor eigen consumptie te kweken ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ow echt niet...daar had ik nog niet over nagedacht, misschien terzijnertijd een soort zakje overheen doen???

   Verwijderen
 5. Leuke site, vandaag ontdekt.
  Heb je misschien een zaad van Hahms Gelbe tomaat over?
  Ik heb Maja en Japanese Early om te ruilen, beide dwergtomaten en heritage [geen hybride]

  groeten uit Woerden :) El

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee de zaden van Hahms Gelbe zijn nu op, had er vorig jaar enkele van een kennis gekregen....zal proberen dit jaar zaden te bewaren!

   Verwijderen
 6. Een groot (hoog) net over je maisplanten zou wellicht helpen (heb ik zelf nog nooit gedaan, ik ben niet zo lang....). Of misschien de kolven idd inpakken. Succes in ieder geval, ik ben nu al benieuwd naar het resultaat ;)

  BeantwoordenVerwijderen