zaterdag 9 mei 2015

Invriezen, wecken, inmaken of drogen ?

Tja dan komt er straks weer oogst die verwerkt moet worden in lekkere recepten, maar dit jaar heb ik 100m2 moestuin dus waarschijnlijk hier en daar een overschotje van het een en ander.....
Nou vind ik lang niet alle groente lekker om in te vriezen en sommige lekker om in zuur te maken.....eens kijken naar wat ik zoal van het land afhaal:

aardappels: vers van het land eten, of zolang in de grond laten zitten tot ik ze kan gebruiken, voor opslag weinig plaats thuis.
tuinbonen: weinig gezet, meteen opeten
spekbonen, snijbonen, sperciebonen, sugarsnaps: gelijk opeten, echt niet lekker om in te vriezen of in te maken vind ik persoonlijk.
borlottibonen: drogen en in glazen pot bewaren
meloen: vers eten en jam maken in potten
komkommer: vers eten en inmaken in zuur in potten
spitskool: alleen vers eten
brocolli, koolrabi en bloemkool: vers eten, soep van maken en invriezen
rode kool en boerenkool: vers eten en klaargemaakt invriezen
uien en knoflook: vers eten en drogen
pastinaak: vers eten, in de grond laten tot gebruik of invriezen
mais: vers eten en gekookt invriezen
courgette: vers eten, in zuur maken, soep maken en invriezen
prei: vers eten
bietjes: vers eten, in zuur maken, gekookt invriezen
pompoen: vers eten, soep maken en invriezen, blokjes invriezen
tomaten: vers eten, soep/saus maken en invriezen
paprika en wortel: vers eten, soep van maken en in zuur maken

en dan ben ik vast nog wel wat groente vergeten..........en natuurlijk wordt er nog heel wat weggegeven aan familie en vrienden.

Thuis heb ik een combi-koelkast met 3 laden die natuurlijk al snel vol zitten met de gebruikelijke dingen. En zoals je ziet gebruik ik bij heel wat groenten de vriezer, dus vandaag een kleine vrieskast bijgekocht en alweer druk met het verzamelen van glazen potten.

7 opmerkingen:

 1. Gezellig he Annemiek. Hier is de vrieskast bijna leeg, schoonmaken en weer opnieuw vullen, ik heb een hele verzameling potjes van dochter gekregen voor de inmaak met mijn eigen weckpotten heb ik nu genoeg potten :) Het droogmachientje gebruik ik voor appels, pruimen en kruiden. Succes met tuinieren , dat het een goed goed jaar moge worden !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. I don’t know how should I give you thanks! I am totally stunned by your article. You saved my time. Thanks a million for sharing this article.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Annemiek, ik heb gekozen om mijn oogst voortaan te wecken ipv in te vriezen. Lees hier waarom: http://deboon.blogspot.nl/2015/06/oogst-bewaren-wecken-of-invriezen.html

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Annemiek,
  Ook ik vond sperziebonen uit de vriezer niet lekker en weckte alles in. Maar dit jaar toch een aantal porties ingevroren en gebruikt voor een curry. Wanneer je de sperziebonen in bevroren toestand in kokend water doet en een minuut of 18 kookt, zijn ze nog lekker stevig. Dit recept pak ik er dan bij: http://www.lekkeretenmetmarlon.nl/2015/01/curry-kokos-boontjes-met-cashewnoten.html

  BeantwoordenVerwijderen