woensdag 16 april 2014

Meloenen, komkommers en courgettes.

1ste Paasdag is het vruchtdag en dat lijkt me dan ook een mooie dag om de meloenen, komkommers en courgettes te gaan zaaien.
Vandaag ben ik begonnen om de grond voor te bereiden op de tuin, ik heb gaten gegraven waar de planten komen, heb daar een flinke schep mest in gegooid en van de week komt daar dan weer een bergje zand op en daaroverheen het worteldoek. Het schijnt dat deze vruchtgewassen het prima doen op deze manier.
Ik ga 3 soorten meloen zetten, het zijn alle 3 kleine soorten met een relatief korte teeltduur van ca.80 dagen, die in ons koele klimaat de meeste kans van slagen hebben. Misschien dat ik er nog een tunnel overheen zet, daar moet ik eens over nadenken. Ze krijgen door het worteldoek al wat meer warmte aan de grond....zal eerst het weer eens afwachten. De Jenny Lind en de Minnesota midget zijn net-meloenen, de Collective Farm Woman is een gladde zoete meloen uit de Ukraine.

Minnesota Midget

Jenny Lind

Collective farm woman

Voor de komkommers heb ik ook 3 soorten uitgezocht, de Lemonkomkommer heb ik in vorig blog al genoemd, daar komen nu de White Wonder en de Spacemaster nog bij. De White wonder is een mooie zoete witte komkommer, deze gaat samen met de Lemonkomkommer tegen de klimconstructie opgroeien, de Spacemaster is een kleinere plant met kleine groene komkommers, die laat ik op de grond groeien onder de klimsteun.

White Wonder


Spacemaster


Lemonkomkommer


Van de courgettes heb ik eigenlijk de doorsnee soorten, de gewone groene Black Beauty en de ronde courgettes heten Ronde de Nice.

Black Beauty

Ronde de Nice

 
(Foto's van de verschillende plantsoorten zijn allemaal van internet.)

5 opmerkingen:

 1. Kweek jij de meloenen en komkommers gewoon buiten? Ik durfde het dit jaar nog niet aan. Kan ik mooi bij jou meespieken hoe dat gaat :-)
  Qua courgettes heb ik dezelfde soorten, ik heb vorig jaar de gele gezaaid (en geoogst) en die vond ik minder lekker dan de `gewone` groene. Daarom nu als experiment de ronde! We hebben natuurlijk geen eigen tuin om alleen maar te kweken wat ook in de winkel ligt :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Haha Marjan zo denk ik er ook over, lekker vreemde groente kweken, met rare kleuren en vormen :) Ik heb in de kas geen plaats voor de meloen en courgettes, daar gaan alleen de tomaten in. Ik zoek wel extra goed naar soorten met een korte teelt die meer kans maken in de buitenlucht, maar ben net als jij reuze benieuwd of het gaat lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ben benieuwd naar je ervaring met de meloenen, staat ook op mijn verlanglijstje, maar durf het voorlopig nog niet aan :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Courgettes staan bij mij gewoon buiten, sommige tomaten trouwens ook. Meloen is lastig om hier buiten te telen. Ik heb het nu 3 jaar geprobeerd en het is 1 keer gelukt. Het is gewoon vaak te koud.

  Op mijn tuinblog TuinTirades is een insectenhotel te winnen, helemaal gratis en voor niets. Prima om nuttige insecten in de moestuin te lokken. Voor meer info
  http://tuintirades.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hee Yolanda, leuk je hier te zien! ja de courgettes, komkommers en een paar tomaten staan ook gewoon buiten, ben heel benieuwd welke meloensoorten jij geprobeerd hebt...hoop zo dat het gaat lukken!

   Verwijderen