maandag 3 december 2012

Sneeuw

Vandaag dan weer de eerste sneeuw gevallen in 2012, ben blij dat ik van de week de tuin winterklaar had gemaakt. Veel blad opgeruimd en toch maar even de appelbomen en pruimenbomen bespoten met Foram, straks in het voorjaar ook op tijd spuiten, zodat ik de bomen gezond houd. Voor het spuiten heb ik eindelijk een 3 liter gifspuit aangeschaft, zodat ik niet meer met een plantenspuit aan de slag hoef te gaan. Ik heb ook een nieuwe aanwinst, een nieuwe Pruimenboom... deze Sweikhuizer Reine Claude komt uit Limburg...en is vergelijkbaar met de Reine Claude Verte.
Deze pruimensoort ontstaan rond 1820 toen een zekere Jacob Lenaerts naar Sweikhuizen kwam om te gaan werken bij Peter Baggen, in die tijd de grootste fruitteler van het dorp. Zijn kennis van pruimen kweken nam hij mee. Hij wist uit een wilde zure pruimensoort een soort te kweken welke tot de sappigste en fruitigste pruimen van deze streek behoorde. Dat was het begin van de pruimenteelt, die gedurende anderhalve eeuw, grote bekendheid aan Sweikhuizen zou geven.De Sjweikeser Rèngelaot.

6 opmerkingen:

 1. had jij al sneeuw? Ik zit veel noordelijker, volgens mij, en hier nog niets hoor! Maar goed ook, want ik heb nog wat blad te ruimen... :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als ik die foto van die pruimen zie, dan krijg ik, ondanks dat ik een grote sneeuwfan ben, maar wetende hoe verrekte lekker die Sjweikeser Rèngeloate zijn, toch al weer zin in de zomer.
  En dan in de nabloei in het voorjaar niet vergeten je nieuwe gifspuit met Calypso te vullen (over 'n paar jaar dan, als de eerste bloesem verschijnt).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. He, een Reine Claude Verde heb ik ook in de tuin staan. Om de kleur en de smaak. Leuk dat je me volgt, Annemiek! Ik zal je ook in mijn bloglijstje zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Annemiek,

  Ik lees hier nu voor het eerst over Foram, wat een goede tip!
  Volgens mij hebben de appel- en pruimenbomen hier last van krulziekte.
  Houd je het hier helemaal mee tegen?

  Groetjes,
  Nancy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. hoi Nancy, krulziekte zit meestal alleen op perzikbomen. Appel en pruimenbomen hebben eerder schurft of luis, waardoor het blad krult....Foram kun je niet in nederland kopen, die bestel ik in Belgie. Voor de perzik werkt het perfect, nooit krulziekte meer, dit jaar ga ik voor het eerst kijken wat het doet tegen schurft op de appelbomen....

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Annemiek,
  Ik heb ook de Foram besteld en ga het proberen. Ben benieuwd of ze wat gezonder worden.
  Ook heb ik fruitzakjes besteld die je om de vruchten kunt binden. Zal wel een grappig gezicht zijn al die zakjes in de bomen. Maar ik heb zoveel aangevreten fruit elk jaar dat ik het niet meer leuk vind. Ook las ik bij jou dat jouw kersen in 1 nacht opgegeten waren door de vogels. Dat was hier ook zo. We hadden gelukkig al flink geplukt maar er hing nog zoveel in. Typisch zeg! :-)
  Dit jaar maar goed in de gaten houden en wat eerder oogsten dan de volgels!

  groetjes, Nancy

  BeantwoordenVerwijderen