maandag 24 maart 2014

Aardbeien

Dit jaar heb ik naast een aantal gewone rode aardbeien zoals de Polka, Elianny, Ostara, Honeyone, Elsanta, Flair enz. ook 3 speciale soorten.


De strasberry / framboosaardbei
Dit aardbeienras is geboren in 1925. De vruchtjes zijn vrij klein, maar groter dan een framboos. De bijnaam framboosaardbei heeft deze aardbei te danken aan de pitjes die ingezonken liggen in het vruchtvlees. Bij een doorsnee aardbei zijn de pitjes aan de buitenkant goed te zien. Bij dit ras zitten ze verscholen, waardoor het uiterlijk wat frambozig aan doet. De smaak is mierzoet en de vruchtjes zijn niet lang houdbaar. Ze kunnen het beste dezelfde dag dat ze geplukt zijn gegeten worden.
 
Strasberry
 
 
De Pineberry / Ananasaardbei
De Ananasaardbei is een vreemde eend in de bijt omdat het een witte, beter gezegd crèmekleurige aardbei met rode pitjes is. De smaak is weeïg zoet en de vruchten zijn vrij klein en kwetsbaar. De meeste kans op succes heb je ermee als je de Ananasaardbei tussen andere rassen zet, vanwege de kruisbestuiving. Het plantje wil anders nog wel eens bloeien, zonder dat de bloemetjes vruchtjes worden. Door verschillende rassen naast elkaar te zetten kun je dit deels voorkomen. 
 
Pineberry
 
en als laatste de Toscana met roze bloemen.
De decoratieve, donkerroze bloemen van aardbei 'Toscana' vormen een belofterijke voorbode voor een smakelijke verleiding: donkerrode, sappige vruchten met een heerlijk aardbei aroma. Dit was de reden waarom deze aardbei op de Fleuroselect conventie werd uitgeroepen tot winnaar van de prestigieuze FleuroStar Award 2011/2012.
 
Toscana


meer info op: http://aardbeienacademie.nl/
 

2 opmerkingen:

  1. Ik krijg erg zin in aardbeien nu - met zo'n mooie foto's! Ze zien er uiterst lekker uit - en speciaal decoratief ook!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke foto's. De Ananas-aardbei vind ik persoonlijk niet zo geweldig, de Mieze Schindler (Framboosaarbei) is wél echt geweldig. Die Toscane kende ik niet...

    BeantwoordenVerwijderen