donderdag 30 april 2015

Rabarber crumble.....

Ohhh de eerste oogst dit jaar...rabarber, nog niet veel want ondanks dat ik 5 planten heb, zijn ze nog maar klein, maar ik kon echt niet meer wachten, dus een aantal stengel(tjes) geoogst en een overheerlijke crumble gemaakt! Deze vandaag met warme vanille custard gegeten........zooooo lekker!!!



Recept:
Ingredienten
250 gram rabarber
1/2 zakje vanillesuiker
2x 35 gram rietsuiker
2 eetlepels sinaasappelsap
75 gram bloem
50 gram boter + boter om in te vetten
 
Materialen
4 kleine ovenschaaltjes
 
Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden. Was de stengels rabarber onder de kraan. Snijd ze vervolgens in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Doe de rabarber samen met het sinaasappelsap, vanillesuiker en 35 gram suiker in een pan. Kook de rabarber 10 minuutjes op middelgroot vuur. Doe de andere 35 gram suiker en de bloem in een kom. Snijd de boter en meng het er doorheen. Prak met een vork door het deeg, totdat er allemaal kruimels ontstaan. Vet de schaaltjes in met boter en verdeel de rabarber. Bestrooi met het kruimeldeeg en zet ongeveer een klein half uur in de oven.
 
 

donderdag 23 april 2015

Een kleine week later.....

Lekker door kunnen werken deze week, mooi weer erbij dus flink opgeschoten. De aardappelen zitten in de grond, ook de uien gepoot, verder wortels, bosui en pastinaak gezaaid. De 4 soorten bietjes, tuinbonen, sugarsnaps en diverse soorten sla uitgeplant en ook het kolenbed is klaar, daarin staat spitskool, brocolli, koolrabi, bloemkool en rode kool. Het meeste weer op worteldoek, want dat is me afgelopen jaar bijzonder goed bevallen.



Aan de aardbeien komen al bloemen, dus ook het net er opgemaakt voor de vogels, dat moet ik straks nog wat aanpassen, want werkt nu nog niet echt handig. Ik moet er natuurlijk wel goed bij kunnen om te oogsten en te schoffelen. Het net heb ik gisteren gekregen van een tuinbuurman, superblij mee, een dik geknoopt net, waarschijnlijk vroeger in een voetbalgoal gehangen, dus dat waait er niet zomaar af. En de rabarber komt nu ook goed op gang.



Afgelopen week ook veel gezaaid: meloen, courgette, pompoen, mais....boven in de balk op deze pagina kun je klikken om te zien wat er precies gezaaid is.
En als laatste nog een mooi plaatje van mijn 2 kersenboompjes in bloei, prachtig, hoop dat het allemaal kersen worden :)

vrijdag 17 april 2015

50.000 Pageviews super bedankt!



Wow en dan ineens is het zover..... 50.000 pageviews, Top !
Ik vind het geweldig leuk om dit tuinblog te maken en natuurlijk nog leuker dat het gelezen wordt, bij deze wil ik jullie daar heel erg voor bedanken. Onder alle lezers die onder dit bericht een reactie plaatsen verloot ik op 25 april 2015 om 12.00uur drie pakjes met een 4 in 1 collectie zaden van http://www.dutchgardenseeds.com .

Je mag zelf een keuze maken uit:



om te zien wat er precies in de collectie zit.
 
Pageviewers Bedankt !!
 
edit: 25-4-2015
 
 
Mieke R, Francois en Danielle, de zaden zijn voor jullie, als je je naam, adres en keuze even aan mij door mailt, komen de zaden naar jullie toe. annemiekvanosta@hotmail.com
 
bedankt voor alle leuke reacties!

De vlag kan uit.....er is geploegd!

Eindelijk was de grond droog genoeg om te ploegen, omdat we dit jaar een kleinere ploeg hadden, duurde het ploegen van alle tuinen wat langer, maar halverwege de middag konden we dan toch de tuinen weer indelen en beginnen met gladharken ...... zware klus...


 
 
Inmiddels een flink stuk glad gemaakt, en begonnen om de bedden in de delen, morgen weer verder...dan gaan de aardappels erin, tuinbonen uitplanten en komende week de uien poten, sugarsnaps uitplanten en nog heel veel meer, want heb het gevoel dat ik nog heel wat in moet halen...... :)
 

 

zaterdag 11 april 2015

Druk in de kassen............ en pompoenprijs gewonnen!


Zo we beginnen maar eens met een plaatje van mijn tulpen in de achtertuin, die nu mooi opengaan ....... eindelijk lente !



De muurkassen staan inmiddels vol met zaailingen: tomaten, spitskool, broccoli, koolrabi, sugarsnaps, tuinbonen, diverse kruiden, verschillende soorten afrikaantjes, 4 soorten bietjes, zinnia's, sla enz.
Ik hoop dat komende week wat naar de volkstuin kan, want dat is echt hoog tijd.


sugarsnaps klaar om uitgeplant te worden
Afgelopen week nog wat compost op de tuin gedaan en de mestbak aangevuld met verse mest van de kinderboerderij. Ook het klimrek voor de bramen en kiwibes in orde gemaakt, beide krijgen al mooie scheuten dus dat gaat ook de goede kant op.



En dan wéér wat leuks! Had ik op Facebook prijs met een "like, deel en win" aktie van http://www.vanderplanckewinkel.nl/ .

 
Dus hoop binnenkort de pompoenzaden te ontvangen en te gaan zaaien, en wat een leuke soorten! vooral die spaghettipompoen. Na die gekookt te hebben kun je het binnenste eten als spaghetti :)
 
Spaghettipompoen Stripetti

Early Butternut

Fictor (hokkaido)


Mini Musk (muskaat)
 
 

zondag 5 april 2015

En het is alweer april.... eerste oogst en smoothies.

Ja april alweer, de temperatuur is nog vrij laag, maar langzaam komt de natuur op gang, de knoppen aan de fruitbomen gaan nu uitlopen en hier en daar is al wat blad te zien. De rode bes is al aardig "groen", de rabarber laat zich nu goed zien en zelfs mijn kiwibes krijgt groene puntjes..... dus ook daar zit toch nog leven in.

rabarber
De plantjes in de muurkassen worden te groot, maar moeten toch nog even volhouden, want ze kunnen nog steeds niet uitgeplant worden op de tuin, nog altijd te nat om te ploegen, maar komende weken gaat het weer veranderen, dus wie weet.......er is hoop :)

veldsla

Vandaag mijn eerste kleine oogst, een pluk veldsla.... en aangezien ik gisteren een nieuwe staafmixer heb aangeschaft om ook eens lekkere smoothies te kunnen maken, vandaag geprobeerd om een groene gezonde smoothie te maken...... nou ...mwah.....niet zo'n succes:  tomatensap, komkommer, beetje veldsla, beetje groene pesto, bosuitje en mixen maar, nou dat werd een onbestendig bruin papje, tis gezond, dus heb het opgedronken, maar de smoothie van gister met zomerfruit, banaan, sinaasappelsap en magere yogurt was een stuk lekkerder van smaak en ook aantrekkelijker van kleur.
Dus dat wordt nog even oefenen  :)


de nieuwe staafmixer van Bosch, prachtig!