zaterdag 19 september 2015

De sappan ofwel de stoomextractor !

Vorig jaar had ik er ook al eens naar gekeken en enthousiaste verhalen  over gehoord, maar nu dan eindelijk ook eentje aangeschaft: de sappan of ontsapper of stoomextractor :)
Hiermee kun je zelf gepasteuriseerde sappen maken en direct in flesjes gieten en lang bewaren.

Het zijn 3 pannen op elkaar, in de bovenste gaat het fruit, in deze pan zitten gaatjes, door de hete stoom die uit de onderste pan komt, gaan de vruchtcellen kapot en zo loopt het sap naar de middelste opvangbak, waaruit je dmv het slangetje het sap direct in flesjes giet.


Afgelopen 2 dagen maar eens wat uitgeprobeerd, het ene fruit geeft meer sap dan het andere, en sommige fruitsoorten moeten ook iets langer in de pan.
Ik had nog een pond bramen van de tuin en onderweg naar huis wat vlierbessen geplukt, daar 2kg appels bij en dat leverde een heerlijk sap op, had nog wel 50gr suiker toegevoegd in de opvangpan.

Daarna op de tuin 2kg rabarber geplukt, wat aardbeien uit de vriezer erbij gedaan, 1 steranijs en 100gr suiker door de rabarber.
Rabarber geeft dus veel sap! en lekker, nog extra 100gr suiker in de opvangpan en aftappen maar........heerlijk, en het ziet er ook prachtig uit.Als laatste de appels gedaan, enkele Elstar uit de winkel, een dikke Jonagold uit mijn tuin en een aantal van een omgevallen appelboom die nu boven het voetpad hingen :)  Alles geschild en klokhuis eruit, dat hoeft niet in de sappan, maar wel als je van de overgebleven prut, appelmoes wil maken. Citroensap, half vanillestokje, stuk citroenschil erbij en 50gr suiker. Appels geven weinig sap, en na een uur in de sappan had ik 800ml sap en 5 potten appelmoes.Het sap kun je daarna ook verwerken tot een siroop of heldere jam.

Al met al erg leuk om te doen, heerlijk sap, veel mogelijkheden en lang houdbaar. Je moet wel veel fruit (over) hebben, anders is het zonde, want in vergelijking heb je veel minder sap teruggekregen.
Maar als je veel oogst hebt of ergens gratis of goedkoop kan plukken is het geweldig lekker!

11 opmerkingen:

 1. Leuk, zo'n nieuw speeltje! Uitzoeken wat het meeste en lekkerste sap geeft!
  Sap is ook wel erg leuk als extra middel om je oogst te kunnen bewaren en er langer van te genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank voor de uitleg! Klinkt erg lekker allemaal. Handig dat het dan lang houdbaar is. Heb je minimaal 2 kg fruit nodig? Of lukt het ook met minder fruit? En welke maat heb jij (volgens mij bestaan ze in 5 liter, maar ook 10 liter)? Ik zit er ook al een tijdje over te denken, vandaar mijn vragen. Dank alvast voor het antwoord! groetjes Roos

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. hee Roos, ja met 2kg heb je in ieder geval 2 flesjes sap, maar meer zou beter en economischer zijn. Ik heb denk ik de kleinste maat van 6 a 7 KG met een doorsnee van 25cm en dat is meer dan genoeg voor mij. Via duitsland kopen is trouwens het goedkoopste ca 35 euro, maar ik wilde graag de afsluitdopjes en reinigingsspul erbij dus heb het pakket gekozen bij vd Kooy voor 59,- excl verzend gr. Annemiek

   Verwijderen
  2. ik heb net die van vanderkooi gelevert gekregen en mijn vraag is als de sapopvanger met slangetje maar 5l sap kan is het dan 6l water in de kookpan? en ongeveer hoeveel fruit in de zeef voor 4l sap ?
   weet u ergens van een tabel daaromtrend
   zou handig zijn

   Verwijderen
  3. water gewoon tot 2cm onder de rand vullen en regelmatig kijken dat ie niet droogkookt. en 4 liter krijg je niet uit 1 lading fruit, echt veel minder...gewoon uitproberen, succes!

   Verwijderen
 3. hey Annemiek, hoe weet je wanneer het uitgestoomd is ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. de tijden staan in de tabel, maar langer dan een uur doe ik nooit, want dan krijg je teveel water in het sap.

   Verwijderen
 4. Ik heb ook zo'n stoomextractor.Om de opbrengst van de appels te vergroten steek ik ze een paar dagen in de vriezer. Daarna even afspoelen met warm water , in stukken snijden en klaar is kees. Dit geeft extra sap !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik zou graag rabarbersiroop maken om dan af en toe aan te lengen tot rabarberlimonade. Heb jij een recept ? Hoe maak je siroop van het sap uit de stoomextractor? Trui

  BeantwoordenVerwijderen