dinsdag 10 januari 2012

Zaaien, planten en oogsten volgens de maankalender.

Al twee jaar maak ik gebruik van de maankalender. Of het daadwerkelijk betere resultaten oplevert weet ik niet, maar baat het niet dan schaadt het niet en het geeft me een leidraad om te plannen.


 Bovenstaand een voorbeeld van de  maankalender van Januari, de dagen om te zaaien, oogsten en snoeien zijn het best met opgaande maan, dat zijn de gele dagen. Op de grijze dagen is het beter om te planten, mesten, verzetten enz. Verder kijk je naar de symbolen om te zien wat op welke dag moet gebeuren.
Mijn paprika's ga ik dus zaaien op 31 januari.


Volgens de kalender van Februari is het een goede dag om de tomaten te zaaien 17/18 februari, op deze dag kan ik ook nog een na-zaai doen van de paprika's die bij de eerste zaaironde niet goed opgekomen zijn. Ook de sugarsnaps kunnen op 17/18 februari gezaaid worden.
De bosui staat gepland voor 19/20 februari en de knoflookbieslook zal ik dan op 24 februari gaan zaaien.

2 opmerkingen:

 1. Gaaf de maankalender!! Eigenlijk wil ik dat ook, maar dit jaar gaat het zeker nog niet lukken.
  Oogst bijhouden is makkelijk hoor. Ik vergeet ook wel eens wat, maar meestal turf ik gewoon en eens in de week zet ik het in mijn lijst (lijst bij houden bij blogspot). En het is echt leuk om aan het eind van het jaar te lezen!!
  Jooze

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Annemiek, vorig jaar heb ik ook een zaaikalender gebruikt, ik was de link kwijt, maar na lang zoeken toch weer gevonden http://www.mein-schoener-garten.de/media/faxabrufe/MSG_Mondkalender_2012.pdf
  Niet iedere zaaikalender is hetzelfde, die van Diana geeft aan dat 8 januari bv een vruchtendag is (pepers,paprika's etc).
  Dus wat is wijsheid? Beetje combineren en gezond verstand denk ik.
  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen